19 mei 1997: Feest van de beiaard

Feest van de beiaard mei 1997 - GAW Beeldbank GEBEURTENIS1450

Op tweede Pinksterdag, 19 mei 1997, wordt het vernieuwde en uitgebreide carillon in de Martinustoren in gebruik genomen. Hiermee is een grote wens van deken Wim van der Valk in vervulling gegaan.

De uitbreiding van het carillon, dat circa een miljoen gulden gekost zou hebben, is mogelijk gemaakt door de gefortuneerde oud-ondernemer Bert Raatjes uit Soest. Raatjes heeft al eerder ruimhartige donaties verstrekt aan onder meer de muziekkorpsen van Tungelroy en Altweerterheide. Ook heeft hij de Gilde van Wieërter Stadsschőtte St.-Catharina 1480 financieel ondersteund.

Bij de entree van de Martinuskerk is een televisiescherm geplaatst. Bezoekers kunnen, zonder de toeren te beklimmen, de stadsbeiaardier Frank Steijns letterlijk op de vingers kijken als hij het klavier bespeelt. Daarnaast kan men verzoeknummers aanvragen.
Frank Steijns, in het dagelijks leven lid van het ‘Johann Strauss Orkest’ van Andre Rieu, is bijzonder te spreken over het carillon. Hij noemt het zelfs: “een beiaard die op Europees niveau absoluut tot de top mag worden gerekend.“

De ingebruikname gaat vergezeld met de nodige muzikale activiteiten op de Markt. Zelfs het verrijdbare carillon (ook een gift van Raatjes) staat opgesteld voor de kerk. Na de hoogmis van 10.00 uur barst het feest los en dat wordt gadegeslagen door heel wat belangrijke personen uit de plaatselijke geestelijkheid, politiek, bedrijfsleven en natuurlijk de door Raatjes ondersteunde muziekgezelschappen.

Officieel dragen mevrouw en meneer Raatjes het carillon over aan het kerkbestuur. Dat draagt op zijn beurt het carillon over aan het college van burgemeester en wethouders van Weert.

Nog steeds verzorgt beiaardier Frank Steijns elke zaterdagmiddag een concert dat regelmatig in het teken staat van activiteiten in de stad.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel18 mei 1945: Land van Weert, eerste editie na de bevrijding
Volgend artikel20 mei 1892: Kwaliteit loont