12 mei 1985: Francoise Gilot in De Tiendschuur

Affiche Francoise Gilot in De Tiendschuur 1985 - GAW Beeldbank XL1632

De wethouder van Cultuur Alouis Heijmans opent op 12 mei 1985 een tentoonstelling in gemeentemuseum De Tiendschuur met werken van de Franse kunstenares Francoise Gilot.

Deze kunstenares is ruim tien jaar levensgezellin van Pablo Picasso. Zij ontmoet hem op 21-jarige leeftijd in 1942 in Parijs. Vanaf 1944 is er een intieme band. Het paar trouwt niet, maar uit deze relatie worden wel twee kinderen geboren. Picasso maakt verscheidene schilderijen van haar.

Vooral haar eerdere werk is door deze grootse veelzijdige Spaanse kunstenaar beïnvloed. Nadat de twee uit elkaar zijn gegaan, verandert het werk van Gilot.
Nog nooit eerder heeft Francoise Gilot in Nederland geëxposeerd.

Weert prijst zich buitengewoon gelukkig deze tentoonstelling, die eerder in twee kunstgaleries in Amsterdam te zien is geweest, binnen zijn gemeentegrenzen te krijgen.
Tijdens de expositie is vooral werk van na 1980 te bezichtigen. Na de tentoonstelling in De Tiendschuur is het werk van Francoise Gilot nog in Nuenen te zien. Er verschijnt voor deze tentoonstellingen een gezamenlijk affiche.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel11 mei 1914: Bouwvergunning in één dag
Volgend artikel13 mei 1995: Havenfeesten