Van appel tot stroop

NEDERWEERT – Stroop is gezond, bevat veel ijzer. Heerlijk op de boterham of op een pannenkoek. Maar hoe wordt stroop gemaakt. Het ambachtelijk bereiden van stroop kunt u zien op Festeynder in Nederweert-Eind. 

De Germanen maakten reeds appelstroop. Zij kookten niet-houdbare appels in brede, ondiepe potten tot alle vocht verdampt was. De overgebleven donkere stroop had een hoog suikergehalte. Daardoor was het lang houdbaar. Tijdens Festeynder wordt op ambachtelijke wijze stroop gemaakt van appels, peren en suikerbieten. Dit gebeurt niet alleen handmatig ook de herbouwde kroëdpörs (stroopkokerij) met zijn 15 meter hoge toren draait op volle toeren tijdens Festeynder.

Natuurlijk is appelstroop heerlijk op een pannenkoek, maar een typisch Limburgs gebruik, is een boterham belegd met kaas en stroop. U kunt deze ambachtelijk gemaakte stroop proeven en kopen op Festeynder.

Kom zondag 16 juli naar Festeynder 2017 in Nederweert-Eind en laat u verrassen.

Vorig artikelInbraakpoging bakkerij Korsten in Weert
Volgend artikelZaak politiemol Mark M. dinsdag voor de rechter