9 mei 1941: Jan Dibbets ziet het levenslicht

Omslag van de catalogus met een serie foto’s van de Afsluitdijk. De catalogus bevat ook een single met geluiden van de tocht langs de Afsluitdijk. Jan maakte met hulp van fotografie aanpassingen in de waarneming van vormen, die hij tekende op vloeren, muren, en in het gras of zand. Tevens maakte hij panorama’s van door hemzelf aangepaste vergezichten (‘Dutch Horizons’).

Kunstenaar Jan Dibbets wordt geboren op 9 mei 1941. Onderstaande pagina heeft deel uit gemaakt van de tentoonstelling Weg van Weert.

20e en 21e eeuw

Geboren in Weert op 9 mei 1941.
Woont en werkt in Amsterdam en Toscane.

Jan Dibbets vertrekt in 1959 uit Weert voor een studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Tilburg. Hij studeert in 1967 aan de St. Martins School of Arts in Londen. Hij begint met het uitvoeren van conceptuele werken in parken, tuinen en op stranden.

De internationale doorbraak volgt met ‘perspectivische correcties’ uit 1969. Van 1969 tot en met 1998 is hij docent aan ‘Ateliers 63’ in Haarlem en ‘De Ateliers’ in Amsterdam.

Hij vertegenwoordigt in 1972 Nederland op de 36e Biënnale van Venetië. In 1979 ontvangt hij de Rembrandt-Preis van de F.V.S. Stiftung, Bazel.

Dibbets wordt in 1984 professor aan de Kunstakademie in Düsseldorf.

In 1992 ontwerpt hij 33 glas-in-loodramen bij de restauratie van de kathedraal in de Franse stad Blois. Hij ontvangt daarvoor de Sikkensprijs.
Een jaar later voert hij ‘Hommage à Arago’ uit: 135 bronzen medaillons langs de meridiaan van Parijs; een eerbetoon aan François Arago (1786-1853).

In de laatste decennia heeft hij zich onder meer ingezet voor de vorming van een collectie moderne kunst voor de National Gallery in Tirana (Albanië).

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelOpen Brouwerijdagen bij Lindeboom Bierbrouwerij
Volgend artikelMedipoint en Groene Kruis Ledenorganisatie organiseren de Eropuit dag!