6 mei 1934: Paardenstad Weert

Julianaplein nu Langpoort rond 1934 - GAW Beeldbank A5449

De ´Weerter Rijvereniging St.-Martinus’ organiseert op zondag 6 mei 1934 demonstratiewedstrijden om de nieuwe paardenvereniging onder de aandacht van een groot publiek te brengen.

Tot dan toe zijn paarden nog vooral ingezet als werkpaard op de boerderij. Het gebruik van paarden als vervoermiddel is snel afgenomen als gevolg van de opkomst van de auto vanaf het begin van de twintigste eeuw. Het houden van een paard wordt steeds meer een hobby.

Er is een heel programma opgesteld. Zo vertrekt een stoet vanaf het Julianaplein (medio 2014 Langpoort) en gaat dan over de Langstraat, Penitentenwal, door de Beekstraat, Maasstraat en Maaspoort naar een terrein op Moesel.

Daar wordt het publiek getrakteerd op een oefening van gymnastiekvereniging ‘Jan van Weert’. Vervolgens zijn er wedstrijden voor de leden van de rijvereniging. Die bestaan uit ‘ringsteken’, ‘poprijden’ en ‘pijprijden’. Ook niet-leden kunnen in een aparte competitie deze vaardigheden beoefenen.

De organisatie belooft mooie prijzen ter beschikking te stellen. Tot slot is er een gezamenlijke afmars.

Als klap op de vuurpijl heeft de rijvereniging de gebroeders Van Vlijmen uit Eindhoven gestrikt. Zij zijn, volgens de organisatie, twee van de beste Nederlandse kunstrijders. Zij geven een spectaculaire show met hun paard ‘Perfect Gentleman’.
De entree is laag gehouden: 25 cent per persoon.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel5 mei 1414: Naar de markt
Volgend artikel7 mei 1920: ‘Lustoord IJzeren Man’: publieke zaak?