4 mei 1997: Peace Run

Voor de 206de keer wordt op zondag 4 mei 1997 de IJzeren Man Volksloop door de Atletiek Vereniging Weert georganiseerd.

De eerste trimloop vindt plaats in 1980. In het verleden zijn er al regelmatig boslopen in en rond het natuurgebied de IJzeren Man georganiseerd. Deze zijn vooral voor de geoefende atleet bedoeld geweest.

Het belooft dit keer een bijzondere editie van deze populaire sportactiviteit te worden. Zo verwacht de organisatie die dag de 50.000ste loper. Daarnaast zijn drie jubilarissen die in het zonnetje worden gezet. Deze editie is nog extra opmerkelijk omdat de jeugdwedstrijd dit maal een etappe is van de Peace Run.

Dit is een estafetteloop die zich uitstrekt over alle continenten en gaat over ruim 80.000 kilometer. De Peace Run is opgericht door de vredesfilosoof Sri Chinmoy. De eerste editie is in 1987 gelopen. Doel van deze mondiale happening is de landen in de wereld te verbroederen.

Een fakkel wordt steeds meegedragen en van plaats naar plaats gebracht. In Nederland voert 1997 de route van Amsterdam naar Utrecht, Eindhoven en via Weert naar Vaals. Daar wordt de fakkel aan de Duiste organisaties overgedragen.

In Weert geeft de wethouder van Sport, Wiel Derckx na afloop van de wedstrijd van de jeugd de fakkel doorgegeven aan acht leden van de Atletiek Vereniging Weert, Zij zullen de toorts naar Vaals brengen. De Peace Run bestaat nog steeds en zal begin juni 2014 weer Nederland aandoen. Weert is er dit keer niet bij.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel3 mei 1488: Jacob I van Horne overlijdt
Volgend artikelMovementPro Personal Training, Voeding & Coaching bestaat 1 jaar