30 april 2011: Weert kleurt Oranje

Koningin Beatrix in Weert 30 april 2011 - GAW Beeldbank D.B.142.70

Op uitnodiging van de toenmalige burgemeester Jacques Niederer viert de koninklijke familie Koninginnedag op 30 april 2011 in Weert.

Maandenlange voorbereidingen zijn er aan voorafgegaan. De stad wil zich op haar best tonen. Om het overzichtelijk te houden voor de Koningin en haar gevolg kiest Weert voor thematische presentaties.

De thema’s zijn Paardenstad, Stad van historie en traditie, Sportstad, Stad van kennis en opleiding, Stad van kunst en cultuur, Stad om te genieten en Muziekstad. Tientallen verenigingen en organisaties zijn erbij betrokken om er vooral een gevarieerde middag van te maken. De gemeente heeft alle verloven van haar ambtenaren ingetrokken om hen bij de organisatie te laten meehelpen.

Er zijn extra treinen ingezet om alle ‘oranjefans’ van heinde en verre naar Weert te vervoeren. Als het koninklijk gezelschap per bus in Weert arriveert, is de stad volgelopen. De hele stad kleurt oranje en het prachtige weer zorgt voor een extra feestelijke stemming.
Uiteraard ontbreekt de landelijke en zelfs internationale pers niet. Zij doen uitgebreid verslag van de activiteiten.

Via het stadspark en de Biest loopt het hele gezelschap door de Hoogstraat naar de Markt. De binnenstad is te welhaast te klein om de naar schatting 80.000 bezoekers te herbergen
Er is dan ook een aantal ‘overloopplekken’ met grote beeldschermen ingericht.
Met enige vertraging verschijnt Koningin Beatrix en de rest van haar gezin en familie op het bordes van Gemeentemuseum Jacob van Horne. Met een dankwoord neemt Koningin Beatrix afscheid van de stad, waar het oranjefeest nog tot de vroege uurtjes doorgaat.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel29 april 1974: Ridder Reve
Volgend artikel1 mei 1933: Minder loon én minder vakantie