25 april 1950: Hoog bezoek

Koningin Juliana en prins Bernard in Weert in 1950 - GAW Beeldbank L1105

Koningin Juliana komt met haar eega Prins Bernard op 25 april 1950 in de middag naar Weert. Het bezoek is een onderdeel van een rondreis van het koninklijk paar door Limburg, die een dag eerder in Maastricht begint. Het gezelschap wordt omstreeks 15.20 uur verwacht voor het circa anderhalf uur durend bezoek.

Het comité voor Stedelijke Feesten heeft een programma opgesteld om het paar op gepaste wijze te ontvangen. Zo is er onder meer een bijeenkomst in het stadhuis aan de Markt. Op deze Markt geeft vendelzwaaier Brunenberg van Schutterij St. Job een speciale groet aan de Hoogheden. Er wordt een erewacht van soldaten van de Van Horne Kazerne voor het stadhuis opgesteld en schoolkinderen hebben onder meer het lied ‘Oranje boven’ ingestudeerd.

Daarnaast zal een ‘Weerter vlaai’ worden aangeboden en is er een ‘balkonscene’. Om 21.00 uur is er dan nog een groots vuurwerk voor de inwoners van Weert op het Bassin. Het koninklijk paar is dan inmiddels alweer vertrokken.

De weersomstandigheden zijn die dag niet zo gunstig. Veel wind, regen en zelfs sneeuw veroorzaken een ruime vertraging. Pas tegen 17.00 uur verschijnt de stoet in Weert. Het enthousiasme van de Weerter bevolking voor het bezoek is groot. Vele duizenden omzomen de straten waar de koninklijke stoet komt. Toch wordt het programma afgewerkt. Om te beginnen gaat koningin Juliana naar het echtpaar Mathieu Leenen en Nella Leenen-Janssen aan de Emmasingel bij gelegenheid van hun zeventigjarig huwelijk.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikelDanny Vera komt naar RaadPop in Nederweert
Volgend artikelAZC in Weert blijft open ondanks dalende asielinstroom