17 april 1970: KWJ versus LTS

Voormalige LTS Jan van der Croonstraat - GAW Beeldbank A667

In hotel restaurant ‘De Rogstaeker’ aan de Langstraat is op 17 april 1970 een protest- bijeenkomst georganiseerd door de KWJ (Katholieke Werkende Jongeren) Midden Limburg.

Volgens woordvoerder Toon Beyes van de KWJ maken heel wat leerlingen de LTS (Lagere Technische School) niet af, mede omdat ze genoeg hebben van de wijze van lesgeven. Leerlingen ergeren zich aan het vele strafschrijven, dat volgens Beyes nauwelijks effect heeft. Daarnaast hebben in Weert gevestigde bedrijven amper interesse in jongeren met een LTS – diploma.

Directeur Hermans van de LTS herkent zich niet in deze uitspraken. Volgens hem zijn tussen augustus 1968 en januari 1969 slechts twee leerlingen van school gegaan. En dat op een leerlingenaantal van 750. Bovendien krijgen de docenten steeds applicatiecursussen om bij te blijven. Wel geeft hij toe dat, ondanks dat de school zowat alle bedrijven in Weert heeft aangeschreven, er slechts twee reacties zijn ontvangen.

Hermans vindt dat door de acties het imago van de school ernstig wordt geschaad. Hij zegt in de krant; “Volgens mij heeft de KWJ onze school alleen maar aangegrepen omdat zij zich ‘waar moet maken’. Laat de KWJ zich bemoeien met de werkende jeugd en niet met de studerende jeugd.”

De acties gaan de maanden daarna door maar hebben weinig effect. Een geplande bezetting van de school wordt vanwege te geringe actiebereidheid van leerlingen afgeblazen. Meer foto’s over het leren en werken in Weert zijn te zien in de tentoonstelling ‘Weert Jubileert’.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel16 april 1948: Laar krijgt Limburgse primeur
Volgend artikel18 april 1572: Twee ordonnanties