Hotelconvenant Weert Nederweert is slap instrument en niet bindend

NEDERWEERT – Honorair hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten kijkt vreemd op van de bief waarin het college van B&W van Nederweert de raadsleden van Weert oproept niet mee te werken aan de hotelplannen van Van der Valk in Weert. ‘Zo’n brief is onwenselijk en niet bevorderlijk voor de verhoudingen tussen de buurgemeenten. Het dreigen met juridische stappen is bestuurlijk gezien bovendien erg onhandig.’

“Dat een college van B&W de raadsleden van een buurgemeente een dergelijke brief stuurt, komt zelden voor”, zegt Korsten. “Normaliter zijn het de colleges van B&W die overleg plegen met elkaar. Of dat gebeurd is, weet ik niet. Want in de brief staat geen woord over een eerder overleg tussen de colleges over de hotelkwestie. Dat is opmerkelijk, want er moet wel contact hebben plaatsgevonden lijkt me.”

De bestuurskundige die verbonden is aan de Universiteit van Maastricht geeft desgevraagd commentaar op de actie van het gemeentebestuur van Nederweert om de hotelplannen in Weert te dwarsbomen.

Inhoud brief
De kern van de brief: stem niet in met het verzoek van Van der Valk voor een coördinatieregeling (dat is een bestemmingsplanwijziging en omgevingsvergunning in één, waarmee tijdwinst geboekt wordt). Van der Valk wil op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 langs de A2 in Weert een hotel bouwen. Aan de andere kant van de A2, op grondgebied van Nederweert, zou Nobis een hotel willen bouwen. In 2007 klopte Nobis bij die gemeente aan met plannen voor de ontwikkeling van een grootschalig hotel. Er is echter nog altijd geen schop in de grond gegaan.

Korsten reageert: “Zo’n brief sturen mag natuurlijk wel, want er is geen wet die dat verbiedt. Maar erg wenselijk is het niet. Als het vaker voor gaat komen dat een gemeente brieven gaat sturen naar raadsleden van een andere gemeente, ontstaat er een oplopende spiraal van ongemak. Dat bevordert de verhoudingen zeker niet. Op korte termijn hebben de gemeenten elkaar waarschijnlijk weer nodig bij een ander dossier.”

Hotel bouwen is niet aan gemeente
Korsten stelt bovendien dat het niet aan gemeenten is om te bepalen of hotels gebouwd worden. “Gemeenten in het algemeen houden al voldoende tegen. Zij moeten zich ook niet opwerpen als zaakwaarnemer van een hotel. Dat is niet hun rol. Van der Valk en Nobis zijn particuliere partijen die zelf initiatieven nemen.”

Het is volgens de bestuurskundige niet in het voordeel van Nederweert dat Nobis al sinds 2007 bezig is met de ontwikkeling van een hotel. “Er is natuurlijk een economische crisis geweest, maar het is ondertussen tien jaar geleden sinds de eerste plannen. Het verzoek van Van der Valk voor een coördinatieregeling is een concreet initiatief. Van der Valk wil vaart maken. Nobis heeft de boel laten versloffen en is door zijn krediet heen, zo lijkt het als buitenstaander. Als men nu halverwege de bouw van het hotel was geweest, had het anders gelegen.”

Juridisch stappen
Dat het college van B&W van Nederweert zich beroept op een gezamenlijk gesloten convenant uit 2006 is volgens Korsten een zwaktebod. “Een convenant is een slap instrument en heeft geen bindende werking.”

Over de juridische stappen waarmee Nederweert dreigt, zegt hij: “Dat is onhandig. Nu al dreigen maakt de situatie niet milder. Ik begrijp het wel, want dreigen in zo’n vroeg stadium past bij de tijdgeest. De lontjes zijn korter geworden. Maar wie weet wordt de soep niet zo eet gegeten als hij wordt opgediend.”

Vorig artikel14 april 1995: Weert is saai
Volgend artikel15 april 1624: Een vroege vuurwapenwet, nog steeds actueel