12 april 1931: Opening St.-Jans Gasthuis

Opening St.-Jans Gasthuis 1931 - GAW Beeldbank 7396

Het is een heugelijk dag, die 12de april 1931. Nadat jarenlang in de Beekstraat onder welhaast erbarmelijke omstandigheden zieken zijn verzorgd, krijgt Weert een nieuw ziekenhuis in de Boerhaavestraat.

Al in 1929 ontvangt architect Jos Wielders uit Sittard de opdracht een nieuw ziekenhuis te ontwerpen. Hierin zijn ongeveer veertig ziekenkamers en ‘een relatief groot aantal pensionplaatsen’ aanwezig. Daarnaast beschikt het St.-Jans Gasthuis over een goed geoutilleerde röntgenkamer, een kapel en een grote keuken. Bovendien ondersteunt een volledig ingericht laboratorium de diverse specialisten bij hun onderzoek en werk. De totale bouwkosten bedragen circa vierhonderdduizend gulden.

In oktober 1931 benoemt het regentencollege van het ziekenhuis W. Jak tot geneesheer-directeur-chirurg. Hij wordt in 1935 opgevolgd door geneesheer-directeur dr. A. J. M. Lohmans.

In de loop der jaren trekt het ziekenhuis steeds meer specialisten aan. Zo vestigt zich al snel dokter Bartels als kinderarts. In 1935 volgt dokter M. van Aubel als keel-neus-oorarts. Daarna nemen oorarts A. Tillema, zenuwarts Hootsman en de specialist voor huid- en geslachtsziekten J. Groes Crollius hun praktijk op. Met al die specialismen ontstaat er meer en meer een volwaardig ziekenhuis voor Weert, maar zeker ook voor de regio.

BRONErfgoedcluster Weert
Vorig artikel11 april 1956: Voorronde thee-zet competitie
Volgend artikel13 april 1972: Weerter kunstenaars zeggen …