Géén trein tussen Hamont-Weert vanwege bescherming Rotterdamse haven

WEERT | HAMONT – De provincie Limburg betreurt dat Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, Minister van Infrastructuur en Milieu nog altijd geen 4 miljoen euro op tafel heeft gelegd voor de elektrificatie van het spoor tussen Weert en de Belgische grens bij Hamont. Wellicht is er sprake van vertragingstechnieken om zodoende de Rotterdamse haven te beschermen. Eerder stapten beide landen al naar het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.

Weert en Hamont ernstig teleurgesteld.  
Enkele jaren geleden werd station Hamont net voor de Nederlandse grens na 57 jaar weer in gebruik genomen. Een bestaand spoor -in 2007 nog opgeknapt- tussen Weert en Hamont met een lengte van nog géén 9 KM wat niet voor personenvervoer in gebruik is. In Hamont staat de trein met draaiende dieselmotoren drie kwartier stil om vervolgens weer richting Antwerpen te keren. De teleurstelling is groot omdat aan Belgische zijde wel positieve stappen richting elektrificatie tussen Mol en de grens worden ondernomen. In juni is er een nieuwe inschrijfronde voor Europese subsidies om grensoverschrijdende vervoersprojecten te stimuleren. België heeft die aanvraag al ingediend, Nederland nog niet. Eerder zegde de provincie Limburg 4 miljoen euro voor de elektrificatie toe en de gemeente Weert 2 miljoen.

Re activatie IJzeren Rijn
Het verzoek vloeit voort uit de toenemende hoeveelheid goederen die vervoerd wordt tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Het Europese beleid is gericht op het toepassen van modal shift voor de toename van het goederenvervoer: het afwikkelen van het goederenvervoer per spoor en over water in plaats van over de weg. België gebruikt met name de Montzenroute voor het vervoer van goederen naar het Duitse achterland, maar deze route heeft capaciteitsgebrek en kent een aantal steile hellingen, zodat het moeilijk is lange en zware treinen te laten rijden.

Wel personen maar geen goederen
Primair was de spoorlijn voor goederenvervoer tussen de haven in Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Het lijkt dan ook of er sprake is van vertragingstechnieken om de concurrentie positie van de Rotterdamse haven ten opzichte van de Antwerpse haven te beschermen. Rotterdam, Europa’s grootste haven, voelt de hete adem van Antwerpen in de nek. De containeroverslag aan de Antwerpse Schelde groeit harder dan die op de twee Rotterdamse Maasvlaktes. Dankzij overheidssteun, zegt Rotterdam. Het lijkt of minister Schultz Rotterdam nu een handje helpt ten koste van het herstellen van passagiersvervoer tussen Antwerpen en Weert.

 

Vorig artikelOnderzoek naar noodbevel AZC Weert
Volgend artikelWanneer gaat de trein van Weert naar Antwerpen eindelijk rijden?