Gebedenboek Filips van Montmorency ontdekt

WEERT | BRUSSEL – In de Duitse universiteitsstad Heidelberg (oudste universiteit van het huidige Duitsland) vindt aanstaande vrijdag een persbijeenkomst plaats, waar een gebedenboekje tentoongesteld, dat aan de familie Horne toebehoord zou hebben. 

Het boekje werd (her)ontdekt door Aldenborgh-lid Kaj Grichnik. Het boekje vertoont vlekken, die mogelijks bloedvlekken zouden zijn van Filips van Montmorency, die het boekje bij zich gehad zou hebben op het moment van zijn executie. De vlekken zullen onderzocht worden, en eventueel aanleiding geven tot DNA onderzoek. Zowel forensisch-genetische specialisten van de LMU München (Ludwig-Maximilians-Universität in Munich) en  Universiteit Leuven gaan het boekje onderzoeken of het daadwerkelijk bloed is.

Er zijn in Weert en onder historici nog altijd grote twijfels of het skelet wat in 1979 voor Filips de Montmorency in de Sint Martinuskerk werd aangezien, wel eigenlijk de graaf Filips van Horne was. De nekwervel vertoonde nauwelijks beschadiging, vreemd voor iemand die met een zwaard onthoofd werd.

Ook in Zottegem heeft men de idee opgevat om DNA onderzoek te verrichten. Daartoe is men momenteel op zoek naar afstammelingen in de vrouwelijke lijn of in de mannelijke lijn, van de graaf van Egmont.

Peter Korten voorzitter van de Aldenborgh uit Weert is compleet verrast door de grote wetenschappelijke Europese belangstelling die er momenteel is voor de vroegere Heer van Weert, Filips van Horne. “Weert is op historisch vlak weer ergens!”. Vooral de medewerking en enthousiasme van de Duitse historische wereld is groot. Zo gaat de Aldenborgh in op een uitnodiging van het gemeentebestuur van Moers om deze zomer kasteel Moers te bezoeken. Het stamslot van de echtgenote van Filips de Montmorency.

Vorig artikelKomst -maximaal 80- alleenstaande minderjarige vreemdelingen naar AZC Weert
Volgend artikelOnderzoek naar noodbevel AZC Weert