Provincie Limburg wil miljoenen voor treinverbinding Weert-Hamont

WEERT/HAMONT – Het provinciebestuur is teleurgesteld dat het ministerie van Infrastructuur nog steeds geen 4 miljoen euro op tafel heeft gelegd voor de elektrificatie van het spoor tussen Weert en de Belgische grens. Dat meldt Dagblad De Limburg.

Volgens CDA-gedeputeerde Hubert Mackus knelt dat des te meer nu aan Belgische zijde de elektrificatie van het spoor tussen Mol en Hamont zo goed als rond lijkt.

Treinverbinding
Door elektrificatie aan beide kanten van de grens wordt een rechtstreekse treinverbinding tussen Weert en Antwerpen mogelijk. Eerder reserveerde de provincie 4 miljoen voor de elektrificatie en de gemeente Weert 2 miljoen.

Afspraak
Gedeputeerde Mackus vindt de opstelling van PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma ook in strijd met de afspraak begin november tijdens de top van de Vlaamse en Nederlandse regering in Gent. Daar werd afgesproken meer samen te werken bij grensoverschrijdende spoorverbindingen, onder meer bij de lijn Weert-Antwerpen.

‘Woorden stellen weinig voor’
“Je kunt wel zeggen dat belangrijk te vinden. Maar als er geen euro’s voor worden uitgetrokken, stellen die woorden weinig voor”, aldus Mackus tegenover Dagblad De Limburg. “Terwijl we deze verbinding voor zo weinig geld voor elkaar kunnen krijgen.”

Rijk
Binnenkort gaat de gedeputeerde met de staatssecretaris om de tafel zitten. Hij hoopt dan alsnog zaken te kunnen doen zodat rijk, provincie en gemeente Weert samen ook bij Europa een subsidie-aanvraag kunnen doen. Daarvoor is namelijk nodig dat ook het Rijk meedoet.

Subsidie
In juni is er een nieuwe inschrijfronde voor subsidie uit het Europese potje om grensoverschrijdende vervoersprojecten te stimuleren. België heeft die aanvraag wel al ingediend.

Vorig artikelChristophe Down Under aflevering 5
Volgend artikelKomst -maximaal 80- alleenstaande minderjarige vreemdelingen naar AZC Weert