Uitgezette asielzoekers verblijven illegaal op AZC Weert

WEERT – Buurtbewoners rond het asielzoekerscentrum in Weert zien veelvuldig mensen over de hekken van het terrein klimmen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt dat er de afgelopen maand twee keer mensen verwijderd zijn die illegaal op het terrein verbleven.

Volgens het COA komt het incidenteel voor dat er uitgezette asielzoekers het terrein illegaal binnendringen. Buurtbewoners hebben bij onze redactie aangegeven dat zij regelmatig mensen over de hekken zien klimmen. Zij spreken over tientallen personen. Volgens het COA is de situatie niet ernstig. “Het kan gebeuren dat er mensen illegaal overnachten”, zegt een woordvoerder. “Het is goed dat het opgemerkt is. Het beeld dat er massaal mensen overnachten, klopt niet.”

Overleg politie, COA en gemeente
De gemeente Weert bevestigt dat buurtbewoners signaleren dat er mensen over het hek heen klimmen. Morgen is er een overleg tussen politie, COA en de gemeente waarin de kwestie wordt besproken. “Het kan niet zo zijn dat er mensen illegaal verblijven”, laat een gemeentewoordvoerster weten.

De beveiliging op het terrein houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Maar omdat het terrein erg groot is, is het vrijwel onmogelijk om het terrein zo te controleren dat je de privacy van de goedwillende bewoners niet aantast.

Minder bewoners AZC
Het azc in Weert is ingericht voor duizend personen. Vandaag werd bekendgemaakt dat alle asielzoekerscentra teruggaan naar maximaal 400 bewoners. Dat betekent dat de verblijfsruimte voor gemiddeld 5 personen per kamer nu teruggaat naar twee. Wellicht dat daardoor het misbruik van illegale logees in de hand wordt gewerkt.

Vorig artikelIn memoriam dokter Lalisang, mede-oprichter van Golf en Countryclub Crossmoor
Volgend artikelPolitiemol Mark M. uit Weert ook verdacht van lidmaatschap criminele bende