In memoriam dokter Lalisang, mede-oprichter van Golf en Countryclub Crossmoor

Afgelopen vrijdag is F.M. Lalisang op 86-jarige leeftijd overleden. De voormalig internist van het St. Jans Gasthuis (SJG) stond bij de Weerter bevolking beter bekend als dokter Lalisang. Voor het Weerter ziekenhuis heeft hij grote verdiensten gehad. Ook kent men hem als de eerste voorzitter van Golf en Countryclub Crossmoor. Mede dankzij hem heeft Weert een eigen golfclub. Hij werd in 1996 geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Ferdinand – vaak Ferry of Fer genoemd – werkte als lid van de Bouwcommissie van het SJG mee aan het tot stand brengen van de nieuwbouw van het ziekenhuis. Bovendien was hij in drie perioden voorzitter of waarnemend voorzitter van de medische staf van het SJG. Hij was een van de grote stimulatoren van de kwaliteitsverbetering en toename van de behandelmogelijkheden van het SJG, met name op het gebied van de kankerzorg.

Ferdinand Lalisang werd geboren op 27 oktober 1930 te Banda Neira, in het toenmalige Nederlands Indië. Na zijn artsenexamen te hebben behaald aan de Universiteit van Leiden vertrok hij in 1960 naar Indonesië waar hij zich verder in die richting bekwaamde. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht en werd beëdigd als officier van gezondheid. In 1963 werd hij met een bataljon voor de Verenigde Naties uitgezonden naar Zaïre (het huidige Congo).

Toen hij met zijn gezin terugkeerde naar Nederland trad hij in dienst van achtereenvolgens de ziekenhuizen in Dordrecht en Weert. In 1969 werd hij in het Weerter ziekenhuis benoemd tot chef de clinique en als internist aangesteld. In 1996 is hij uit dienst getreden. Naast zijn medische carrière was Ferdinand o.a. ook mede-oprichter van Golf en Countryclub Crossmoor in Weert. Hij was voorzitter van 1986 tot 1989.

Vorig artikelIn memoriam Jan Scheijmans, de kasteelheer van Weert
Volgend artikelUitgezette asielzoekers verblijven illegaal op AZC Weert