In memoriam Jan Scheijmans, de kasteelheer van Weert

Foto: Riet Galesloot 

Woensdagnacht is Jan Scheijmans, ‘de kasteelheer van Weert’, op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1931 geboren op ‘Het Kasteel Nijenborgh’ aan de Biest. Samen met zijn vrouw Peet woonde hij zijn hele leven op het kasteel, dat gebouwd werd in de vijftiende eeuw. Op het terrein van het kasteel runde hij ook een houthandel. Zijn twee zonen Marc en Thijs hebben het familiebedrijf overgenomen.

Jan was de tweede generatie. Al meer dan negentig jaar zijn het huis, tuin, houthandel en de rondom gelegen grachten in het bezit van de familie Scheijmans. Zijn vader Math, oorspronkelijk afkomstig uit Ell, kocht het kasteel aan de Biest in 1923. Math was na de Eerste Wereldoorlog aan de Wilhelminasingel in Weert een houthandel begonnen. Toen hij het kasteel kocht, bouwde hij er direct grote opslagloodsen voor het hout.

Jan nam het bedrijf van Math over en bouwde het bedrijf verder uit. De familie Scheijmans kenmerkt zich door het feit dat de familieleden stuk voor stuk harde werkers zijn. Ondanks dat Jan op het kasteel geboren was, bleef hij er altijd nuchter onder. Jan was niet alleen ondernemer. Hij is medeoprichter (1957) van de ‘Heren XVII’, een van de eerste businessclubs van Weert. Daarnaast is hij sinds 1962 lid van Sociëteit Amicitia. In 1965 was Scheijmans een van de oprichters van Rotaryclub Weert, hij werd hiervan in het jaar 1983/1984 voorzitter. In 2011 werd hem door Rotary een Paul Harris Fellow onderscheiding toegekend. In 2015 werd aan Jan het ere-lidmaatschap aangeboden hij was toen 50 jaar lid.

 

Vorig artikelOp stap met Iris, aflevering 20
Volgend artikelIn memoriam dokter Lalisang, mede-oprichter van Golf en Countryclub Crossmoor