Plasterk grijpt niet in in, Heijmans gaat vrijuit

WEERT – Burgemeester Jos Heijmans van Weert, die een Syrische moeder met vier kinderen hielp ‘onderduiken’ om te voorkomen dat ze terug moesten naar Duitsland, gaat vrijuit. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) grijpt niet in. Dat blijkt donderdag uit een brief van Plasterk aan de Kamer.

De burgemeester heeft de wet niet overtreden, al was er ook geen sprake van een bevoegdheid voor de wijze waarop hij heeft geopereerd, schrijft de minister.

De moeder had zich al in Duitsland officieel aangemeld en volgens internationale verdragen had ze daar moeten blijven. Haar achttienjarige broer had zich in Nederland voor het eerst laten registreren, waardoor hij hier kon blijven.

Integratie

Het uit elkaar halen van de familie zou volgens Heijmans dramatisch zijn, aangezien de broer de vaderrol zou vervullen. Begin mei werd bekend dat de burgervader het gezin had geholpen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff berispte de burgemeester voor zijn handelen en stelde dat hij het uitvoeren van de asielwet frustreerde. Dijkhoff wees erop dat het gezin nu langer in onzekerheid verkeert en later aan integratie in West-Europa kan beginnen.

Door: ANP

Vorig artikelBouw hotel langs A2 in Nederweert opgeschort
Volgend artikelLeerlingen Het Dal en Azc Weert als filmsterren op de rode loper