Staatssecretaris wijst verzoek Heijmans af om Syrisch gezin bij elkaar te houden

WEERT – Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft ook het tweede verzoek van burgemeester Heijmans afgewezen om het Syrische gezin bij elkaar te houden.

Begin mei weigerde Dijkhoff om een uitzondering te maken op de bestaande regels voor de Syrische moeder en haar vier kinderen. Daarop werd een verzoek ingediend door de burgemeester en dat is nu wederom door de staatssecretaris afgewezen.

De 24-jarige vrouw had zich tijdens haar vlucht vanuit Syrië in Duitsland aangemeld. Daarna reisde ze door naar Nederland en kwam samen met haar 18-jarige broer in het azc in Weert terecht. De broer had zich in Nederland aangemeld voor asiel. Volgens Europese afspraken moet een vluchteling asiel aanvragen in het land waar hij zich voor het eerst heeft aangemeld. De vrouw en haar kinderen zouden dus terug moeten naar Duitsland.

Burgemeester Jos Heijmans en de vrijwilligers die zich inzetten voor dit Syrische gezin kregen met hun actie landelijke bekendheid. Er was veel sympathie voor het handelen van de burgemeester die zei dat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen niets te doen zodat deze familie uit elkaar gehaald werd. Maar ook deelden velen de mening dat regels nageleefd moeten worden. Burgemeester Heijmans was er van overtuigd dat zijn handelen kans van slagen had. Of en welke stappen er nu genomen worden is niet duidelijk.

Vorig artikelPolitiemol Mark M. ontslagen
Volgend artikelFietsproject op AZC Weert