Politiemol Mark M. ontslagen

De politie heeft ‘politiemol’ Mark M. ontslagen. De eerste resultaten van het onderzoek geven het korps voldoende gronden om hiertoe over te gaan. De politie nam de strafmaatregel twee dagen geleden, maar maakte het vandaag bekend.

Ernstig plichtsverzuim vormt de aanleiding voor het onvoorwaardelijk ontslag van de 29-jarige agent uit Weert, zo schrijft de politie in een verklaring. ,,Dit plichtsverzuim bestaat onder meer uit het veelvuldig raadplegen van politiesystemen en het delen van deze informatie met onbevoegden.”Om de ontslagprocedure in werking te kunnen stellen, diende de politie de eerste uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek af te wachten. Hoewel dit onderzoek nog niet in zijn geheel is afgerond, bestaan er inmiddels voldoende gronden om tot ontslag over te gaan.

Mark M. werkte van 2009 tot zijn arrestatie in oktober 2015 bij de politie. Hij verkocht tijdens die periode politie-informatie door aan criminelen. Het zou gaan om duizenden documenten uit zo’n tien zaken. M. werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Hij kwam hierdoor in het bezit van autorisaties die ook niet tijdig werden ingetrokken en waarmee hij in een later stadium op grote schaal en jarenlang politie-informatie over criminaliteit kon blijven inzien.

De Politie en de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur erkenden eerder dat er grote fouten zijn gemaakt. Korpschef Gerard Bouman noemde Mark M. eerder ‘de rotste appel sinds tijden’. ,,Rotte appels komen in elke organisatie voor, de politie helaas niet uitgezonderd. “De voorlopige hechtenis van hem en zijn medeverdachte Marc S. is op vrijdag 3 juni onder voorwaarden geschorst. Het proces gaat verder op 19 december 2016. De inhoudelijke behandeling van deze zaak volgt naar verwachting in mei 2017.

Bron: AD

Vorig artikelTweede Kamerlid Karin Straus bezoekt AZC school Weert
Volgend artikelStaatssecretaris wijst verzoek Heijmans af om Syrisch gezin bij elkaar te houden