Burgemeester Heijmans volgt zijn hart

WEERT – In de openbare informatiebijeenkomst Ruimte afgelopen woensdag lichtte burgemeester Jos Heijmans de aanwezige raadsleden in over zijn hulp richting een Syrisch gezin. Hij heeft zijn hart gevolgd. Het feit dat het gezin uit elkaar gehaald wordt vanwege de procedures in Nederland greep hem aan. Zijn actie heeft inmiddels landelijke bekendheid gekregen.

Wat is het verhaal
Heijmans hielp de familie met onderduiken na meerdere afwijzingen om ze via een legale manier in Nederland te houden. Zo is de uitzetting geprobeerd te voorkomen via de rechtbank én via een brief aan de staatssecretaris. Beide pogingen mislukten. Het uit elkaar halen van de familie zou volgens de burgemeester dramatisch zijn, omdat de broer – die wel in Nederland mag blijven – de vaderrol zou vervullen. Hij heeft bij Wonen Limburg een woning voor de man aangevraagd wegens ‘gezinshereniging’.

Het gezin is slachtoffer van de landelijke procedures. Maar mag een burgemeester dit doen? Er zijn geen landelijke richtlijnen voor, vertelde ons het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. De burgemeester moet zich verantwoorden aan de raad. Het was vandaag ook hét gesprek onder de raadsleden. Midden Limburg Actueel maakte vandaag een belronde onder de verschillende politieke partijen. Er is begrip voor de actie van de burgemeester, met duidelijk wat kanttekeningen.

Bert Peterse van de SP hoopt dat het gezin niet verder in de problemen is gekomen door de actie van de burgemeester. De medemenselijkheid heeft de boventoon gevoerd, maar het kan niet zo zijn dat de burgemeester alle problemen kan oplossen. Er zit een risico aan.

Pierre Sijben van het CDA vindt het een lastig vraagstuk. Op dit moment heeft hij nog geen duidelijk mening. De actie is op het randje, zoals hij zegt maar niet op zich staand. In het verleden hebben meer burgemeesters niet meegewerkt aan bijvoorbeeld uitzettingen. Blijft een lastig onderwerp.

Conny Beenders van DUS staat helemaal achter de burgemeester. “Hij heeft gedaan wat hij moest doen”. De burgemeester is zeer goed op de hoogte van de populatie op het AZC in Weert. Dat er volgende week weer een ander gezin op de stoep staat met de vraag of de burgemeester kan helpen is klein. Als ik burgemeester was had ik hetzelfde gedaan”.

Niet alle raadsleden waren er bij toen de burgemeester zijn verhaal vertelde. Veel raadsleden hebben het nieuws ook uit de media moeten vernemen en kennen nog niet alle ins en outs.

Later op Midden Limburg Actueel een interview met burgemeester Jos Heijmans.

 

 

 

 

 

Vorig artikelFamilie Mark M. opgepakt voor hennepteelt
Volgend artikelVeel sympathie voor handelen burgemeester Heijmans