Politiemol Mark M. blijft in hechtenis

DEN BOSCH – De voormalige politiemol Mark M. uit Weert blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank heeft het verzoek van zijn advocaat om vervroegde vrijlating, afgewezen. De officier van justitie zei vandaag tijdens de pro-formazitting in de rechtbank in Den Bosch dat het risico op herhaling groot is. De rechtbank is het daarmee eens.

Uit de verklaring van de Officier van Justitie blijkt dat de afgelopen maanden veel getuigen uit binnen- en buitenland zijn verhoord. Het Openbaar Ministerie wil de hechtenis van de politiemol uit Weert verlengen. Volgens het OM is er kans op vluchtgevaar. Mark M. verklaart geen Oekraïens paspoort te hebben. In dat land is een dubbel paspoort niet toegestaan. “Ik ga echt niet vluchten en blijf hier mijn proces afwachten”. M. heeft in het verleden wel een verblijfsvergunning gehad, maar dat is inmiddels verlopen. M. is in 2015 getrouwd met een Oekraïense vrouw en dat geeft hem in de toekomst recht op verblijf in het Oost-Europese land.

Het Openbaar Ministerie verwacht dat het onderzoek naar politiemol Mark M. voor juli is afgerond. Het strafdossier is dan waarschijnlijk voor oktober klaar.

M.’s advocaat Jan Hein Kuijpers noemt de vele aantijgingen die omtrent zijn cliënt zijn gepubliceerd, onzin. Hij wil dat de voorlopige hechtenis wordt opgeheven. Er zijn volgens hem te weinig bewijzen dat M. betalingen heeft ontvangen.

Mark M. krijgt alleen bezoek van vader, moeder en vriendin. Hechtenis trekt zware wissel op het gezin. M. zit momenteel in financiële problemen en de schulden stapelen zich nu op.

Na een korte schorsing heeft de rechtbank bepaald dat M. voorlopig in hechtenis blijft. De rechter is niet bang dat hij vlucht, maar het lopende onderzoek en aanwezige recidive grond (herhaling) weegt zwaar. De volgende zitting staat gepland op 1 juni. De rechtbank maakt zich zorgen over de voortvarendheid van het onderzoek. Mark M. reageerde gelaten op het vonnis dat zijn hechtenis wordt verlengd. Naar verwachting moet in december een eindvonnis worden geveld.

Vorig artikelPolitiemol Mark M. actief geweest in drugshandel
Volgend artikelAdvocaat Jan-Hein Kuijpers over hechtenis Mark M.