Burgemeester Heijmans in gesprek met bewoners AZC

WEERT – Burgemeester Heijmans heeft gisteravond een goed overleg gehad met de bewoners op het AZC. Dat liet hij Midden Limburg Actueel vanochtend telefonisch weten. Ruim 600 mensen waren hierbij aanwezig. Aanleiding was het incident van zaterdag 19 maart toen een aantal bewoners uit onvrede over de situatie op het AZC protesteerden.

28 mei Open Dag op het AZC in Weert

Belangrijkste boodschap die de burgemeester gisteravond had was dat iedereen binnen het AZC zich aan de geldende regels moet houden. Dan krijgen ze het respect dat ze verdienen. Uiteraard is er begrip voor de situatie binnen het AZC. Die is op dit moment niet optimaal. Maar dat heeft vooral te maken met de ombouw van noodopvang tot AZC. Die duurt langer dan gepland en de mensen worden ongeduldig. Allemaal begrijpelijk, zegt de burgemeester maar er wordt door verschillende partijen hard gewerkt om de woonsituatie zo snel mogelijk om te bouwen.

Inmiddels is de uitstroom ook op gang gekomen.  Dat betekent dat veel asielzoekers elders in het land een permanente plaats hebben gekregen. Het COA heeft besloten om niet elke vrijgekomen plek op het AZC in Weert weer in te vullen zodat er wat ‘lucht’ ontstaat. Op dit moment wonen op het AZC ongeveer 950 asielzoekers.

Wat zaterdag 19 maart is gebeurd mag niet meer voorkomen. Daar zijn alle partijen het over eens. Binnen het AZC gelden de regels van het COA. Maar niemand slaapt in Weert buiten op straat, zegt de burgemeester. Desnoods een nachtje in de cel, maar niet op straat.  De bewoners kregen gisteravond ook de gelegenheid tot het stellen van vragen. Daar werd veel gebruik van gemaakt. Alle partijen kijken terug op een goed overleg.

De ombouw van noodopvang tot AZC zal nog een aantal weken duren. Zaterdag 28 mei is er een Open Dag op het AZC en dan is uiteraard alles klaar.

Vorig artikelOpen tbc bij kind in AZC
Volgend artikelPolitiemol Mark M. actief geweest in drugshandel