Politie erkent fouten rond ‘mol’ Mark M.

De politie erkent dat er grote fouten zijn gemaakt rond politiemol Mark M. uit Weert. Die kon daardoor ruim vier jaar lang gevoelige informatie inzien waartoe hij niet bevoegd was. Dat schrijft RTL Nieuws op haar website

Korpschef Bouman van de Nationale Politie trekt in het bericht het boetekleed aan. Hij spreekt van een ‘dure, maar uiterst leerzame les’ en kondigt maatregelen aan. “Deze persoon is ronduit een smet op ons blazoen”, zegt Bouman over de affaire. “Integriteit is een absolute voorwaarde om politiewerk te kunnen en mogen verrichten”, stelt hij. “Dat dit kon gebeuren door missers van politiemensen trek ik mij bijzonder aan.”

Om wat voor informatie het precies ging, daarover wil over Bouman kwijt tegen RTL. Wel dat de hoeveelheid verkregen informatie ‘groot’ lijkt te zijn. Ook wordt niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten.

De korpschef bevestigt dat Mark M. al op een vertrouwenspositie zat voordat de AIVD de screening rond had. Dat mag helemaal niet, maar het was wel gebruikelijk. Toen de AIVD alsnog een negatief advies gaf en M. werd overgeplaatst, is verzuimd om zijn inlog te blokkeren. Hierdoor kon M. van 29 augustus 2011 tot 27 september 2015 ‘op grote schaal’ informatie over criminaliteit inzien die niet voor hem was bestemd. Die informatie verkocht hij vervolgens door.

Het korps gaat er voortaan op toezien dat medewerkers pas een vertrouwensfunctie mogen uitoefenen nadat zij zijn gescreend. “Rotte appels komen in elke organisatie voor, de politie helaas niet uitgezonderd”, zegt Bouman. “De rotste appel sinds tijden hebben wij nu gepakt.” De affaire maakt duidelijk dat de politie nog ‘veel doortastender’ moet ingrijpen en zich ‘in de meest strikte zin’ aan de screeningsvoorschriften moet houden.

Bron RTL Nieuws

Vorig artikelTweede informatieavond AZC gemoedelijk verlopen
Volgend artikelNederweert gelooft niet in de hotelplannen in Weert