Tweede informatieavond AZC gemoedelijk verlopen

WEERT – Donderdagavond bezochten zo’n 250 belangstellenden de tweede informatieavond in het stadhuis over de opvang van vluchtelingen. De bijeenkomst verliep gemoedelijk. De burgemeester en het COA gingen door het stof voor wat betreft de informatievoorziening in de begindagen van de opvang op het KMS-terrein, maar hij bevestigde nog maar eens “Het blijven 1.000 asielzoekers voor de periode van vijf jaar.”

Burgemeester Heijmans begon de avond door zijn excuses aan te bieden, dat sinds de komst van de eerste vluchtelingen medio september er in de communicatie richting de burgers het een en ander niet correct was verlopen. Hij doelde onder meer op de medische screening van de mensen, waardoor het voormalige KMS-terrein een tijd gesloten moest worden.

Bestuurslid van het COA, Peter Siebers, lichtte toe dat de afgelopen weken zich in totaal zo’n 460 vrijwilligers hebben aangemeld. Een ongekend groot aantal en dat houdt in dat de aanvraagprocedure momenteel op ‘hold’ staat. Ook hebben momenteel 40 mensen een baan op de noodopvang. De omvorming tot een volwaardig azc zal naar verwachting in mei 2016 voltooid zijn. Belangstellenden zijn dan welkom om een kijkje te komen nemen. Midden of eind november zullen de plannen omtrent Scarabee bekend worden. Dit houdt in dat ook andere partijen en instellingen zich vestigen op het terrein. Al dan niet in samenwerking met het COA en azc.

De politie was kort aan het woord over de veiligheid en overlast. Het aantal incidenten valt mee. Er heeft slechts een auto-inbraak plaatsgevonden op het terrein en er was een opstootje in de relationele sfeer. De burgemeester zegde tenslotte toe dat de gemeente Weert medewerking verleent aan omwonenden die een planschade willen indienen.

Tijdens de rondvraag kwamen vragen van aanwezigen aan bod over de dagbesteding van (jonge) bewoners, onderwijs en over het aantal asielzoekers. Een omwonende wilde van de burgemeester de bevestiging dat het bij 1.000 asielzoekers in vijf jaar blijft. Burgemeester Heijmans bevestigde dit en werd getrakteerd op applaus. Ook werd de burgervader nog terechtgewezen op een uitspraak die hij deed bij Buitenhof en De Wereld Draait Door. Heijmans had gezegd dat zo’n 650 tegenstanders zich hadden verzameld bij de eerste informatiebijeenkomst. Een mevrouw die hierbij aanwezig was geweest voelde zich hierdoor gekwetst en vroeg of de burgemeester wilde bevestigen dat destijds niet alleen tegenstanders aanwezig waren. Heijmans erkende dit en bood zijn excuses aan.

Na afloop konden geïnteresseerden voor vragen of opmerkingen terecht bij diverse standjes in de hal van het stadhuis. Medewerkers van de gemeente Weert, COA, vluchtelingenwerk, Rode Kruis en Punt Welzijn stonden de mensen te woord.

De burgemeester was tevreden over het verloop van de avond. Zoals hij al eerder aangaf is er wel degelijk draagvlak onder de burgers van Weert voor de opvang in zijn gemeente.

Vorig artikelCDA Nederweert: afspraken nakomen hotelontwikkeling
Volgend artikelPolitie erkent fouten rond ‘mol’ Mark M.