Treinreis Weert-Hamont-Antwerpen geblokkeerd

WEERT – Historische treinreis Weert-Hamont-Antwerpen geblokkeerd

De voor 11 oktober geplande en volledig georganiseerde historische passagierstreinreis van Weert via Hamont naar Antwerpen is op last van de Belgische veiligheidsautoriteit DVIS op het allerlaatste moment afgelast. Ondanks tijdige inzending van het voorgeschreven informatiepakket weigert DVIS vooralsnog toestemming te verlenen om op het Belgische spoor te rijden met de voor deze reis in te zetten treinen.

Organisatie volledig en onaangenaam verrast door Belgische veiligheidsautoriteit DVIS

Hoewel de treinen een Internationale RIC-goedkeuring hebben en daarmee op alle Europese spoornetten mogen rijden, neemt de DVIS stelling dat er opnieuw een toelating moet worden aangevraagd. De reden hiervoor is voor zowel de exploitant van de historische treinstellen – Railpromo – als de organisatoren – Antje van de Statie B.V.– onduidelijk. Railpromo en Antje van de Statie B.V. zijn door deze voor hen onbegrijpelijke afwijzing volledig en onaangenaam verrast. Ook de ontvangend schepen Koen Kennis van de stad Antwerpen vindt het bijzonder spijtig dat de treineis en ontvangst geen doorgang kan vinden.

De door Railpromo gebruikte treinen voldoen aan alle Europese en wet- en regelgeving conform de RIC-standaard en rijden al meer dan veertig jaar over het Belgische spoor. De RIC-verklaring die aangeeft dat een trein voldoet aan alle eisen voor internationale exploitatie is voor de treinen van Railpromo afgegeven door de Nederlandse veiligheidsinstantie. Deze RIC-verklaring is geregistreerd door de European Standard Vehicle Registration waardoor de treinen op alle spoornetten in Europa moeten worden toegelaten.

Aan Nederlandse zijde hebben het Ministerie van Economische Zaken (Directoraat Agro en Natuur) en ProRail en aan Belgische zijde Infrabel en de NMBS (Nationale Maatschappij de Belgische Spoorwegen) hun volledige medewerking en waar nodig noodzakelijke toestemmingen verleend.

Donderdagmiddag kreeg de organisatie via Railpromo het bericht doorgestuurd van NMBS dat de voorgenomen reis, op last van de DVIS, was geannuleerd. Tot donderdagavond 8 oktober is op verschillende (directie)niveaus overleg geweest met relevante en bevoegde instanties in zowel Nederland als België om tot een oplossing te komen, maar die hebben tot niets geleid.

Zowel de organisatoren als Railpromo geven aan dat alles in het werk zal worden gesteld om de historische treinreis van Weert via Hamont naar Antwerpen op een latere datum alsnog doorgang te laten vinden.

Lees HIER het eerder gepubliceerde bericht over de Antje Express.

Vorig artikelVan der Valk gaat hotel bouwen op Kampershoek 2.0 in Weert
Volgend artikelBurgemeester Heijmans bij DWDD gemist? Kijk het terug