Archief drukkerij Smeets overgedragen aan gemeentearchief Weert

WEERT – Drukkers, lithografen, fotografen, internationale verkopers. Talrijke Weertenaren verdienden bij drukkerij Smeets generatie op generatie hun boterham.

Een waardevol stuk industriële geschiedenis van Weert wordt in de toekomst voor iedereen toegankelijk. Drukkerij Roto Smeets Weert droeg eind augustus 2014 haar archief over aan de gemeente Weert. De archiefstukken worden eerst geïnventariseerd. Daarna gaat de gemeente een tentoonstelling wijden aan de geschiedenis van het drukken en de rol van Smeets daarin.

Het overgedragen materiaal omvat maar liefst 20 strekkende meter aan (foto)archieven, almanakken, journaals, reviews, cordialen, boeken, kalenders, machineboeken van leveranciers, prospectussen uit het begin van de 20e eeuw, lithostenen en firmastempels… Mede dankzij de inspanningen van Bart Maes, uitgever van Artis Mediagroep, is de overdracht tot stand gekomen.

“Belangrijk zijn o.a. de affiches die drukkerij Smeets in bruikleen geeft, maar ook de mooie portretten van de familie Smeets en een aantal persen die we graag overnemen”, verklaart gemeentearchivaris Jac Lemmens. “De verzameling geeft een beeld van de sociaal-maatschappelijke en economische ontwikkeling van Weert weer. Op termijn zullen we een deel van de archieven en persen tentoonstellen. Zo geven we een mooi beeld van de ontwikkeling van het drukken.”

Historie
De imposante geschiedenis van drukkerij Smeets begint in 1830, als Jan Matheus Smeets in de Beekstraat een drukkerijtje begint. Hij is tevens directeur van het postkantoor. Zijn zoon Emmanuel begint op 14-jarige leeftijd in de drukkerij.  Hij neemt die na het overlijden van zijn vader in 1853 over. Emmanuels zoon Joseph Smeets liet in 1905 aan de Stationsstraat een nieuwe fabriek bouwen. Acht jaar later werd de fabriek in oppervlakte en machinepark verdubbeld. Het drukwerk bestond o.a. uit sigarenetiketten voor de circa 50 sigarenfabriekjes rondom Eindhoven en Valkenswaard, margarineverpakkingen voor Jurgens in Oss en doosjes voor Philips-gloeilampen.

Tussen 1925 en 1930 maakten bijna alle steendrukpersen plaats voor offsetpersen. Nieuwe markten werden aangeboord door winkelreclame te gaan drukken. Smeets opende verkoopkantoren in Amsterdam en Londen en kreeg er grote klanten bij zoals Unilever, Douwe Egberts, Persil en Dobbelman.

In 1937 ontdekte Henri Smeets in New York de Kodachrome film; de drukkerij kon vanaf dat moment alles met kleurenfoto’s gaan illustreren. En tien jaar later begon Smeets als eerste Nederlandse offsetdrukkerij te werken met een 2-ploegendienst. De winkelreclame nam een enorme vlucht en Smeets opende nieuwe verkoopkantoren in België, Duitsland en Frankrijk.

Ook met de elektronische scanner was Smeets weer de eerste. Het Amerikaanse Time Life zocht in Europa een plaats waar ze de eerste scannerinstallaties kon opstellen. Het contract landde in Haarlem en Weert. In 1960 arriveerden de eerste offsetrotatie-persen waarmee Smeets niet alleen de Europese primeur had, maar ook nog eens goede winsten maakte.

De overgang naar het digitale tijdperk betekende voor lithografen en fotografen het einde van hun werkzaamheden. “Echte kunstenaars”, zegt Geer van Hoef, 44 jaar in dienst bij Roto Smeets. ”Vrije geesten die ook precies datgene konden maken wat de klant wilde. Sommigen konden zo realistisch schilderen dat het niet van echt te onderscheiden was.”

Vorig artikel4100 mensen tekenen voor trein Weert-Hamont
Volgend artikelHond aan komen lopen in Ospel